LOVE AFFAIRS

LOVE AFFAIRS

Monday, 12 December 2011

12/12/2011 - New Baby Born

12/12/2011, 5.15 petang : Kakak saya telah selamat melahirkan baby boy (anak ke-2).. Saya sebagai auntie sangat excited nak pergi tengok diorang secepat mungkin (target : this weekend). Nasib baik tengah hari keje, kalau tidak memang semalam jgk dah naik KL. Hehehe...

Baby yang dilahirkan secara normal seberat 3.1kg di Hospital Serdang. Semalam sempat jgkla 3G dengan baby, ciri-ciri temberang tu dah ade jgkla.. hahaha.. Agaknya kalau baby tu dah besar nanti n dia baca ape yang auntie dia tulis ni, mesti dia kata "Ape2 jela auntie ni.. Orang baru lahir mana pandai temberang".



Revise balik perangai mummy dia masa pregnant this baby :
  1. Sangat sensitif berbanding masa dia 1st time pregnant;
  2. Sangat kepoh sampai hari-hari telefon semata-mata nak tanya pasal gosip.
Kalau tengok gambar kat atas tu, tak taula baby ni ikut muka mummy dia or daddy dia. Tengok jela bila dah besar sikit nanti.. Hehehe..

Kat bawah ni plak gambar terbaru baby.. Dah comel sikitla kan?? hahaha..

 

p/s  :  Tak sabarla plak nak rasa perasaan mengandung dan melahirkan baby ni.. Mesti best kan?? Hehe.. Please pray for me.. TQ..

Sunday, 11 December 2011

9/12/2011 - Trip to iCity Shah Alam


Last Friday, saya berkesempatan untuk pergi ke iCity Shah Alam. Before this dah pernah pergi tapi tau jela bila pergi dengan bos ni kan kena control sikit.. Even my boss jenis open minded.. U're the best boss.. hehehe..

Back to this iCity, sila baca komen dan review saya di bawah ini:- 

   1.   Kedudukan/lokasi yang mudah
  • Kalau dari KL, ikut je federal highway then terus menuju ke Klang. Sebelum kita sampai ke simpang nak ke Klang tu dah ada signboard iCity. Memang senangla nak cari. Kalau nak senang lagi, tengok map ni:-



   2.   Lampu dia sangat cantik pada waktu malam
  • Kalau nak pergi better pergi sebelah malam la. Sampai sana dalam pukul 7.30 @ 8.00 malam. Then boleh pergi masuk snowalk dulu.

   3.  Aktiviti
  • Snowalk yang sangat sejuk (suhu <5 Degree Celcius) :                           Entrance With MyKad - Dewasa RM 25, Kanak-kanak <3 tahun free je.

  • Mini Fun Fair - Entrance dalam RM 5 and above;
  • Bergambar sekitar pokok berlampu yang banyak dan sangat cantik, Replika haiwan seperti dinosour, gajah, harimau, zirafah, dll yang macam real;
  • Zoo Haiwan yang menempatkan macam2 jenis haiwan spt burung, ular, anaconda, dll.
So, interested x?? Ape lagi, pegila jalan2 kat sana.. hehehe..

Wednesday, 7 December 2011

Jejaka Idaman vs Suamiku

Bila teringatkan suamiku yang temberang, tiba-tiba teringat balik ciri-ciri jejaka idaman. Bila kenang-kenangkan balik, ciri-ciri tu sentiasa diperbaharui mengikut keadaan dan keperluan semasa. Plus, ciri-ciri tu ada pada suami tercinta. Tak percaya?? Ok, go through this blog:-

1996
  1. Berkulit cerah;
  2. Sedap mata memandang;
  3. Tidak merokok.
2001
  1. Kelakar; 
  2. Berkulit cerah;
  3. Sedap mata memandang;
  4. Tidak merokok;
  5. Caring - sebab saya seorang yang manja. 
2002 - 2007
  1. Kelakar; 
  2. Berkulit cerah;
  3. Sedap mata memandang; 
  4. Tidak merokok;
  5. Caring;
  6. Tinggi - boleh sembunyi belakang dia;
  7.  Chinese Look - terpengaruh cerita Meteor Garden : oh Jerry F4.
2008 - 2009
  1. Kelakar; 
  2. Berkulit cerah;
  3. Sedap mata memandang; 
  4. Tidak merokok;
  5. Caring;
  6. Tinggi;
  7. Chinese Look;
  8. Berfikiran Matang;
  9. Mempunyai karier tersendiri;
  10. Boleh mengawal kedegilan saya.
Disember 2009 - Bertemu semula dengan classmate masa tingkatan 2 : Shahrizan bin Jamaludin. Masa ni dia hanya memenuhi 4 kriteria yang pertama.

12 April 2010 - Tarikh keramat kami bersetuju untuk menjadi pasangan kekasih. Masa ni, kriteria 5 dan 6 pulak terserlah.

8 Ogos 2010 sehingga 28 Mei 2011 (Tarikh pertunangan sehingga tarikh pernikahan kami) - Tempoh ini cukup untuk saya kenalpasti yang suami saya mempunyai kriteria 8 hingga 10.

Mesti korang tertanya-tanya adakah suami saya memenuhi kriteria yang ke 7 kan??
Jawapannya ialah ya, suami saya memang mempunyai wajah Chinese Look. Kesimpulannya, suami saya memang memenuhi kriteria-kriteria yang diidamkan oleh saya. Alhamdulillah.. Okla, adios..

p/s : Kriteria ini merupakan kriteria terakhir yang dapat dikesan oleh saya setelah beberapa bulan berkahwin. Maklumla, masa bercinta malu-malu nak tenung lama-lama kan.. Hahaha..

Wednesday, 30 November 2011

DUGAAN, UJIAN, CUBAAN???

Sudah menjadi lumrah bagi pasangan yang telah berumahtangga untuk mengukuhkan ikatan dan perasaan yang terjalin dengan kehadiran cahayamata secepat yang mungkin. It goes same for me.. Almaklumla, dah dekat setahun setengah kawin tapi belum ada tanda2 untuk mendapat berita gembira tu.. Tak dinafikan perasaan kecewa pasti ada setiap kali kami gagal untuk mendapat berita gembira tu.. However, I'm very lucky because I have a very understanding hubby who will never stop to give suport in anything that I do.. Love u sayang..

So, cukupla dengan sob sob story tu.. Back to the main objective of posting this post.. Kat bawah ni ada beberapa amalan yang boleh diamalkan bagi pasangan suami isteri di dalam usaha untuk mendapatkan cahayamata.. Let's gooo....

Pertama, bersangka baik dengan ALLAH s.w.t. serta berdoa dengan membaca ayat 38, surah Ali-Imran yang bermaksud: 

“Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kepadaku dari sisi-Mu zuriat keturunan yang baik. Sesungguhnya Engkau sentiasa Mendengar (menerima) doa.”


Kedua, bersangka baik dengan ALLAH s.w.t serta berdoa dengan ayat 89, surah al-Anbiya yang bermaksud: 

“Wahai Tuhanku! Janganlah Engkau biarkan daku seorang diri (dengan tidak meninggalkan zuriat); dan Engkau jua sebaik-baik yang mewarisi.”



AMALAN-AMALAN UNTUK MEMPEROLEHI ZURIAT

Amalan pertama.
Selepas Fajar ataupun Solat Subuh
  1. Baca Bismillah 1 kali.
  2. Kemudian selawat kepada Nabi Muhammad SAW 3 kali. 
  3. Setelah itu sujud dan baca kalimah syahadah 101 kali.
  4. Dalam sujud tersebut mohonlah kepada Allah apa yang kita hajatkan. (Umpamanya: “Ya Allah, kurniakanlah kepada hamba mu zuriat atau anak yang soleh yang Engkau berkati di dunia dan akhirat).
  5. Kemudian tutup doa tersebut dengan membaca selawat 3 kali. Amalkanlah cara ini baik suami ataupun isteri selama 15 hari atau teruskan jika masih belum berhasil dan jangan merasa putus asa. Sebab Allah tidak suka terhadap orang yang suka berputus asa.

Amalan kedua.
  1. Suami hendaklah membaca “Ya Mutakabbir” (Allah Yang Maha Memiliki Keagungan) sebanyak 11 kali sebelum mengadakan jimak.
  2. Isteri hendaklah membaca “Ya Awwal” (Yang tiada permulaan adaNya) 333 Kali setiap hari.
  3. Isteri hendaklah membaca setiap hari “Ya Zaljalaali Wal Ikram” 11 kali kemudian tiup di dalam air dan air tersebut diminum.
  4.  Suami isteri hendaklah membaca surah Yusuf/surah Maryam setiap hari. Amalkanlah dengan penuh harap agar dimakbulkan oleh Allah SWT akan zuriat yang baik dan mendapat rahmat daripada-Nya.
p/s  : Sama-samalah kite cuba ye.. Jangan lupa, Allah sentiasa menguji hamba yang disayangiNya dan Allah juga takkan uji hambaNya di luar kemampuan.. Good luck, take care and see u again..